Bazy danych
The MySQL Workshop. A practical guide to working with data and managing databases with MySQL
Thomas Pettit , Scott Cosentino, Dr. Vlad...
Do you want to learn how to create and maintain databases effectively? Are you looking for simple answers to basic MySQL questions as well as straightforward examples that you can use at work? If so, this workshop is the right choice for you.Designed to build your confidence through hands-on practice, this book uses a simple approach that focuses on the practical, so you can get straight down to business without having to wade through pages and pages of dull, dry theory.As you work through bite-sized exercises and activities, you'll learn how to use different MySQL tools to create a database and manage the data within it. You'll see how to transfer data between a MySQL database and other sources, and use real-world datasets to gain valuable experience of manipulating and gaining insights from data. As you progress, you'll discover how to protect your database by managing user permissions and performing logical backups and restores.If you've already tried to teach yourself SQL, but haven't been able to make the leap from understanding simple queries to working on live projects with a real database management system, The MySQL Workshop will get you on the right track.By the end of this MySQL book, you'll have the knowledge, skills, and confidence to advance your career and tackle your own ambitious projects with MySQL.
The MySQL Workshop. A practical guide to working with data and managing databases with MySQL
Thomas Pettit , Scott Cosentino, Dr. Vlad...
Do you want to learn how to create and maintain databases effectively? Are you looking for simple answers to basic MySQL questions as well as straightforward examples that you can use at work? If so, this workshop is the right choice for you.Designed to build your confidence through hands-on practice, this book uses a simple approach that focuses on the practical, so you can get straight down to business without having to wade through pages and pages of dull, dry theory.As you work through bite-sized exercises and activities, you'll learn how to use different MySQL tools to create a database and manage the data within it. You'll see how to transfer data between a MySQL database and other sources, and use real-world datasets to gain valuable experience of manipulating and gaining insights from data. As you progress, you'll discover how to protect your database by managing user permissions and performing logical backups and restores.If you've already tried to teach yourself SQL, but haven't been able to make the leap from understanding simple queries to working on live projects with a real database management system, The MySQL Workshop will get you on the right track.By the end of this MySQL book, you'll have the knowledge, skills, and confidence to advance your career and tackle your own ambitious projects with MySQL.
The Official MongoDB Guide. Resilience, scalability, security and performance
Rachelle Palmer, Jeffrey Allen, Parker Faucher, Alison...
Delivering secure, scalable, and high-performance applications is never easy, especially when systems must handle growth, protect sensitive data, and perform reliably under pressure. The Official MongoDB Guide addresses these challenges with guidance from MongoDB’s top subject matter experts, so you learn proven best practices directly from those who know the technology inside out.This book takes you from core concepts and architecture through to advanced techniques for data modeling, indexing, and query optimization, supported by real-world patterns that improve performance and resilience. It offers practical coverage of developer tooling, IDE integrations, and AI-assisted workflows that will help you work faster and more effectively.Security-focused chapters walk you through authentication, authorization, encryption, and compliance, while chapters dedicated to MongoDB Atlas showcase its robust security features and demonstrate how to deploy, scale, and leverage platform-native capabilities such as Atlas Search and Atlas Vector Search.By the end of this book, you’ll be able to design, build, and manage MongoDB applications with the confidence that comes from learning directly from the experts shaping the technology.*Email sign-up and proof of purchase required
Frank Solomon , Rakesh Kumar Pandey, Shubham...
Many software applications are backed by powerful relational database systems, meaning that the skills to be able to maintain a SQL database and reliably retrieve data are in high demand. With its simple syntax and effective data manipulation capabilities, SQL enables you to manage relational databases with ease. The SQL Workshop will help you progress from basic to advanced-level SQL queries in order to create and manage databases successfully.This Workshop begins with an introduction to basic CRUD commands and gives you an overview of the different data types in SQL. You'll use commands for narrowing down the search results within a database and learn about data retrieval from single and multiple tables in a single query. As you advance, you'll use aggregate functions to perform calculations on a set of values, and implement process automation using stored procedures, functions, and triggers. Finally, you'll secure your database against potential threats and use access control to keep your data safe.Throughout this Workshop, you'll use your skills on a realistic database for an online shop, preparing you for solving data problems in the real world.By the end of this book, you'll have built the knowledge, skills and confidence to creatively solve real-world data problems with SQL.
Shankar Narayanan SGS, Vivekanandan SS, Jeff Hollan
Snowpark is a powerful framework that helps you unlock numerous possibilities within the Snowflake Data Cloud. However, without proper guidance, leveraging the full potential of Snowpark with Python can be challenging. Packed with practical examples and code snippets, this book will be your go-to guide to using Snowpark with Python successfully.The Ultimate Guide to Snowpark helps you develop an understanding of Snowflake Snowpark and how it enables you to implement workloads in data engineering, data science, and data applications within the Data Cloud. From configuration and coding styles to workloads such as data manipulation, collection, preparation, transformation, aggregation, and analysis, this guide will equip you with the right knowledge to make the most of this framework. You'll discover how to build, test, and deploy data pipelines and data science models. As you progress, you’ll deploy data applications natively in Snowflake and operate large language models (LLMs) using Snowpark container services.By the end of this book, you'll be able to leverage Snowpark's capabilities and propel your career as a Snowflake developer to new heights.
Alison Balter
Aby stać się naprawdę dobrym programistą lub administratorem SQL Servera, trzeba mieć solidne podstawy z zakresu baz danych, języka T-SQL i samego SQL Servera. Dopiero po ugruntowaniu tej wiedzy można przejść do nieco bardziej zaawansowanych zagadnień i tworzyć wydajne aplikacje bazodanowe. Bez odpowiedniego przygotowania trudno wykorzystać choćby część funkcjonalności, jakie oferuje SQL Server — potężne narzędzie do najróżniejszych zastosowań. Niniejsza książka jest skierowana do osób, które chcą bardzo dobrze zrozumieć podstawy baz danych i płynnie przejść przez zaawansowane zagadnienia dotyczące SQL Servera oraz języka T-SQL. Jest to przystępnie napisany podręcznik, zawierający 24 lekcje. Przyswojenie materiału z każdej z tych lekcji zajmie około godziny. Jest to idealna pozycja dla każdego, kto chce nauczyć się budowania wydajnych, niezawodnych aplikacji bazodanowych, swobodnie posługiwać się językiem T-SQL i w sprawny sposób zarządzać SQL Serverem. W książce znajdziesz: podstawowe informacje o bazach danych, SQL Serverze i języku T-SQL wskazówki odnośnie do korzystania z SQL Server Management Studio zagadnienia dotyczące tabel, relacji, a także instrukcji języka T-SQL informacje o wyzwalaczach, funkcjach, procedurach składowanych, transakcjach itp. narzędzia SQL Server Profiler i Database Engine Tuning Advisor sposoby zarządzania użytkownikami i administrowania SQL Serverem Wystarczą 24 godziny, by nauczyć się T-SQL! Alison Balter — niekwestionowany autorytet w dziedzinie tworzenia aplikacji w systemie Windows. Przeszkoliła tysiące pracowników wielu korporacji oraz agencji rządowych. Jest autorką licznych komputerowych kursów wideo i książek informatycznych. Aktywnie uczestniczy w wielu grupach użytkowników, stowarzyszeniach i innych organizacjach.
Alison Balter
Aby stać się naprawdę dobrym programistą lub administratorem SQL Servera, trzeba mieć solidne podstawy z zakresu baz danych, języka T-SQL i samego SQL Servera. Dopiero po ugruntowaniu tej wiedzy można przejść do nieco bardziej zaawansowanych zagadnień i tworzyć wydajne aplikacje bazodanowe. Bez odpowiedniego przygotowania trudno wykorzystać choćby część funkcjonalności, jakie oferuje SQL Server — potężne narzędzie do najróżniejszych zastosowań. Niniejsza książka jest skierowana do osób, które chcą bardzo dobrze zrozumieć podstawy baz danych i płynnie przejść przez zaawansowane zagadnienia dotyczące SQL Servera oraz języka T-SQL. Jest to przystępnie napisany podręcznik, zawierający 24 lekcje. Przyswojenie materiału z każdej z tych lekcji zajmie około godziny. Jest to idealna pozycja dla każdego, kto chce nauczyć się budowania wydajnych, niezawodnych aplikacji bazodanowych, swobodnie posługiwać się językiem T-SQL i w sprawny sposób zarządzać SQL Serverem. W książce znajdziesz: podstawowe informacje o bazach danych, SQL Serverze i języku T-SQL wskazówki odnośnie do korzystania z SQL Server Management Studio zagadnienia dotyczące tabel, relacji, a także instrukcji języka T-SQL informacje o wyzwalaczach, funkcjach, procedurach składowanych, transakcjach itp. narzędzia SQL Server Profiler i Database Engine Tuning Advisor sposoby zarządzania użytkownikami i administrowania SQL Serverem Wystarczą 24 godziny, by nauczyć się T-SQL! Alison Balter — niekwestionowany autorytet w dziedzinie tworzenia aplikacji w systemie Windows. Przeszkoliła tysiące pracowników wielu korporacji oraz agencji rządowych. Jest autorką licznych komputerowych kursów wideo i książek informatycznych. Aktywnie uczestniczy w wielu grupach użytkowników, stowarzyszeniach i innych organizacjach.
T-SQL dla zaawansowanych. Przewodnik programisty. Wydanie IV
Miguel Cebollero, Michael Coles, Jay Natarajan
W wielu środowiskach IT serwer bazodanowy jest szczególnie ważnym elementem infrastruktury. Microsoft SQL Server jest jednym z częściej spotykanych rozwiązań. Aby w pełni wykorzystać jego możliwości, trzeba dogłębnie poznać język Transact-SQL — potężne narzędzie, które wyewoluowało z języka zapytań SQL i wciąż jest rozwijane przez firmę Microsoft. Niniejsza książka, przeznaczona dla programistów T-SQL, jest uaktualnionym wydaniem świetnego przewodnika po SQL Server. Omówiono w niej zaawansowane mechanizmy dostępne w T-SQL, włączając w to również nowości, takie jak mechanizmy pamięciowe będące częścią SQL Server 2014. Istotne kwestie są przystępnie wyjaśnione za pomocą praktycznych przykładów i obszernych fragmentów kodu źródłowego. Autorzy położyli nacisk przede wszystkim na demonstrację opcji T-SQL, ich możliwe zastosowania, a sam podręcznik zorganizowali w sposób umożliwiający szybkie wyszukanie potrzebnych informacji. Najważniejsze zagadnienia omówione w książce: podstawy T-SQL i przegląd dobrych praktyk programowania w tym języku narzędzia dołączone do SQL Server 2014 (w tym SSMS, SQLCMD, SSDT oraz SQL Profiler) procedury składowane wykonywane po stronie serwera oraz tabele OLTP obsługa XML, XQuery oraz XPath w SQL Server 2014 szyfrowanie baz danych, usługi ADO.NET oraz usługi IIS/.NET obsługa błędów, testowanie i zabezpieczenie kodu SQL Sprawdź nowe możliwości T-SQL i SQL Server! Miguel Cebollero — od ponad 16 lat zajmuje się SQL Server i innymi systemami bazodanowymi, włączając w to projektowanie, programowanie i administrację. Często wypowiada się na różnego rodzaju konferencjach związanych z bazami danych. Jay Natarajan — od ponad 15 lat projektuje i implementuje rozwiązania oparte na SQL Server. Ma na koncie wiele skomplikowanych rozwiązań dla dużych klientów. Dołączyła do Microsoft Consulting Services w 2008 roku. Michael Coles — ma za sobą ponad dekadę doświadczeń przy projektowaniu i administrowaniu bazami danych SQL Server. Jest autorem licznych artykułów na temat SQL Server, szczególnie o specjalnych zastosowaniach T-SQL.
T-SQL dla zaawansowanych. Przewodnik programisty. Wydanie IV
Miguel Cebollero, Michael Coles, Jay Natarajan
W wielu środowiskach IT serwer bazodanowy jest szczególnie ważnym elementem infrastruktury. Microsoft SQL Server jest jednym z częściej spotykanych rozwiązań. Aby w pełni wykorzystać jego możliwości, trzeba dogłębnie poznać język Transact-SQL — potężne narzędzie, które wyewoluowało z języka zapytań SQL i wciąż jest rozwijane przez firmę Microsoft. Niniejsza książka, przeznaczona dla programistów T-SQL, jest uaktualnionym wydaniem świetnego przewodnika po SQL Server. Omówiono w niej zaawansowane mechanizmy dostępne w T-SQL, włączając w to również nowości, takie jak mechanizmy pamięciowe będące częścią SQL Server 2014. Istotne kwestie są przystępnie wyjaśnione za pomocą praktycznych przykładów i obszernych fragmentów kodu źródłowego. Autorzy położyli nacisk przede wszystkim na demonstrację opcji T-SQL, ich możliwe zastosowania, a sam podręcznik zorganizowali w sposób umożliwiający szybkie wyszukanie potrzebnych informacji. Najważniejsze zagadnienia omówione w książce: podstawy T-SQL i przegląd dobrych praktyk programowania w tym języku narzędzia dołączone do SQL Server 2014 (w tym SSMS, SQLCMD, SSDT oraz SQL Profiler) procedury składowane wykonywane po stronie serwera oraz tabele OLTP obsługa XML, XQuery oraz XPath w SQL Server 2014 szyfrowanie baz danych, usługi ADO.NET oraz usługi IIS/.NET obsługa błędów, testowanie i zabezpieczenie kodu SQL Sprawdź nowe możliwości T-SQL i SQL Server! Miguel Cebollero — od ponad 16 lat zajmuje się SQL Server i innymi systemami bazodanowymi, włączając w to projektowanie, programowanie i administrację. Często wypowiada się na różnego rodzaju konferencjach związanych z bazami danych. Jay Natarajan — od ponad 15 lat projektuje i implementuje rozwiązania oparte na SQL Server. Ma na koncie wiele skomplikowanych rozwiązań dla dużych klientów. Dołączyła do Microsoft Consulting Services w 2008 roku. Michael Coles — ma za sobą ponad dekadę doświadczeń przy projektowaniu i administrowaniu bazami danych SQL Server. Jest autorem licznych artykułów na temat SQL Server, szczególnie o specjalnych zastosowaniach T-SQL.
T-SQL dla zaawansowanych. Przewodnik programisty. Wydanie IV
Miguel Cebollero, Michael Coles, Jay Natarajan
W wielu środowiskach IT serwer bazodanowy jest szczególnie ważnym elementem infrastruktury. Microsoft SQL Server jest jednym z częściej spotykanych rozwiązań. Aby w pełni wykorzystać jego możliwości, trzeba dogłębnie poznać język Transact-SQL — potężne narzędzie, które wyewoluowało z języka zapytań SQL i wciąż jest rozwijane przez firmę Microsoft. Niniejsza książka, przeznaczona dla programistów T-SQL, jest uaktualnionym wydaniem świetnego przewodnika po SQL Server. Omówiono w niej zaawansowane mechanizmy dostępne w T-SQL, włączając w to również nowości, takie jak mechanizmy pamięciowe będące częścią SQL Server 2014. Istotne kwestie są przystępnie wyjaśnione za pomocą praktycznych przykładów i obszernych fragmentów kodu źródłowego. Autorzy położyli nacisk przede wszystkim na demonstrację opcji T-SQL, ich możliwe zastosowania, a sam podręcznik zorganizowali w sposób umożliwiający szybkie wyszukanie potrzebnych informacji. Najważniejsze zagadnienia omówione w książce: podstawy T-SQL i przegląd dobrych praktyk programowania w tym języku narzędzia dołączone do SQL Server 2014 (w tym SSMS, SQLCMD, SSDT oraz SQL Profiler) procedury składowane wykonywane po stronie serwera oraz tabele OLTP obsługa XML, XQuery oraz XPath w SQL Server 2014 szyfrowanie baz danych, usługi ADO.NET oraz usługi IIS/.NET obsługa błędów, testowanie i zabezpieczenie kodu SQL Sprawdź nowe możliwości T-SQL i SQL Server! Miguel Cebollero — od ponad 16 lat zajmuje się SQL Server i innymi systemami bazodanowymi, włączając w to projektowanie, programowanie i administrację. Często wypowiada się na różnego rodzaju konferencjach związanych z bazami danych. Jay Natarajan — od ponad 15 lat projektuje i implementuje rozwiązania oparte na SQL Server. Ma na koncie wiele skomplikowanych rozwiązań dla dużych klientów. Dołączyła do Microsoft Consulting Services w 2008 roku. Michael Coles — ma za sobą ponad dekadę doświadczeń przy projektowaniu i administrowaniu bazami danych SQL Server. Jest autorem licznych artykułów na temat SQL Server, szczególnie o specjalnych zastosowaniach T-SQL.
Uczenie głębokie od zera. Podstawy implementacji w Pythonie
Seth Weidman
Uczenie głębokie (ang. deep learning) zyskuje ostatnio ogromną popularność. Jest to ściśle związane z coraz częstszym zastosowaniem sieci neuronowych w przeróżnych branżach i dziedzinach. W konsekwencji inżynierowie oprogramowania, specjaliści do spraw przetwarzania danych czy osoby w praktyce zajmujące się uczeniem maszynowym muszą zdobyć solidną wiedzę o tych zagadnieniach. Przede wszystkim trzeba dogłębnie zrozumieć podstawy uczenia głębokiego. Dopiero po uzyskaniu biegłości w posługiwaniu się poszczególnymi koncepcjami i modelami możliwe jest wykorzystanie w pełni potencjału tej dynamicznie rozwijającej się technologii. Ten praktyczny podręcznik, poświęcony podstawom uczenia głębokiego, zrozumiale i wyczerpująco przedstawia zasady działania sieci neuronowych z trzech różnych poziomów: matematycznego, obliczeniowego i konceptualnego. Takie podejście wynika z faktu, że dogłębne zrozumienie sieci neuronowych wymaga nie jednego, ale kilku modeli umysłowych, z których każdy objaśnia inny aspekt działania tych sieci. Zaprezentowano tu również techniki implementacji poszczególnych elementów w języku Python, co pozwala utworzyć działające sieci neuronowe. Dzięki tej książce stanie się jasne, w jaki sposób należy tworzyć, uczyć i stosować wielowarstwowe, konwolucyjne i rekurencyjne sieci neuronowe w różnych praktycznych zastosowaniach. W książce między innymi: matematyczne podstawy uczenia głębokiego tworzenie modeli do rozwiązywania praktycznych problemów standardowe i niestandardowe techniki treningu sieci neuronowych rozpoznawanie obrazów za pomocą konwolucyjnych sieci neuronowych rekurencyjne sieci neuronowe, ich działanie i implementacja praca z wykorzystaniem biblioteki PyTorch Uczenie głębokie: zrozum, zanim zaimplementujesz!
Daniel Vaughan
Czy technologie sztucznej inteligencji spełnią obietnicę wielkiego sukcesu? Dotychczas stosunkowo niewielu przedsiębiorstwom udało się dokonać przełomu dzięki modelom biznesowym opartym na nowych technologiach. Niepowodzenia te można różnie tłumaczyć. Często problemem jest brak umiejętności analitycznych, a przecież rozwój przedsiębiorstwa zależy od jakości decyzji, a nie samego wykorzystywania danych lub technologii predykcyjnych. Okazuje się jednak, że lepsze decyzje można podejmować dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji i dostępnych danych. Oto praktyczny przewodnik po wypróbowanej kompleksowej metodzie ułatwiającej przekładanie decyzji biznesowych na łatwe w realizacji, normatywne rozwiązania, oparte na danych i sztucznej inteligencji. Badacze danych, analitycy i menedżerowie znajdą tu techniki ułatwiające zadawanie właściwych pytań i generowanie wartości z wykorzystaniem nowoczesnych technologii AI i reguł decyzyjnych. Przedstawiono szczegóły procesu decyzyjnego, począwszy od pożądanych konsekwencji lub wyników, aby następnie cofnąć się do kwestii działań, które można podjąć, i skończyć na omówieniu problemów oraz szans pojawiających się w wyniku wpłynięcia na niepewność i przyczynowość. Opisano też, jak formułować i rozwiązywać problemy normatywne. Dzięki tej książce dowiesz się, jak: przekształcać pytania biznesowe w normatywne rozwiązania rozkładać decyzje biznesowe na etapy i stosować do nich różne metody analityczne zrozumieć i zaakceptować niepewność w procesie decyzyjnym optymalizować decyzje za pomocą predykcyjnych i normatywnych metod analizy generować znaczne wartości za pomocą technologii opartych na AI i danych Opieraj swoje decyzje na technikach analizy danych!