Oracle Database 12c Backup and Recovery Survival Guide. A comprehensive guide for every DBA to learn recovery and backup solutions

Francisco Munoz Alvarez, Aman Sharma

The three main responsibilities of a successful DBA are to ensure the availability, recoverability, and performance of any database. To ensure the recoverability of any database, a DBA needs to have a strong backup and recovery skills set. Every DBA is always looking for a reference book that will help them to solve any possible backup and recovery situation that they can come across in their professional life.Oracle Database 12c Backup and Recovery Survival Guide has the unique advantage to be a reference to all Oracle backup and recovery options available, making it essential for any DBA in the world. If you are new to Oracle Database, this book will introduce you to the fantastic world of backup and recovery that is vital to your success. If you are an experienced DBA, this book will become a reference guide and will also help you to learn some possible new skills, or give you some new ideas you were never aware about. It will also help you to easily find the solution to some of the most well known problems you could find during your career as a DBA. This book contains useful screenshots, scripts, and examples that you will find more than useful.Most of the books currently available in the market concentrate only on the RMAN utility to backup and recovery. This book will be an exception to the rule and will become a must-have reference, allowing you to design a real and complete backup and recovery strategy. It covers the most important topics on Oracle database such as backup strategies, Nologging operations, new features in 12c, user managed backups and recoveries, RMAN (including reporting, catalog management, troubleshooting, and performance tuning), advanced data pump, Oracle Enterprise Manager 12c and SQL Developer.Oracle Database 12c Backup and Recovery Survival Guide contains everything a DBA needs to know to keep data safe and recoverable, using real-life scenarios.

Oracle Database 12c. Problemy i rozwiązania

Bill Padfield, Sam Alapati, Darl Kuhn

Twoja ostatnia deska ratunku przy problemach z bazą Oracle12c Oracle to jedna z najpopularniejszych baz danych na świecie i znajduje zastosowanie w wielu firmach. W jej tabelach przechowywane są gigantyczne ilości danych. Zasoby te są każdego dnia przetwarzane na wiele sposobów, a szybkość dostępu do rezultatów w sposób kluczowy wpływa na efektywność pracy całej masy ludzi. Jeżeli dostęp do danych jest utrudniony, to administrator bazy musi błyskawicznie zlokalizować i rozwiązać problem. Dzięki tej książce będziesz przygotowany na najbardziej stresujące sytuacje spotykane w codziennej pracy administratora. W trakcie lektury opanujesz techniki optymalizacji wykorzystania pamięci i dysków, czasu trwania zapytań SQL oraz wydajności. Znajdziesz tu również liczne opisy problemów z życia wziętych oraz najlepsze sposoby ich rozwiązywania. Ponadto nauczysz się monitorować pracę systemu i zidentyfikujesz problemy, zanim dotkną one jego użytkowników. Przekonasz się, jak kluczową rolę pełnią właściwie dobrane indeksy. Książka ta jest obowiązkową pozycją dla każdego administratora bazy danych! Dzięki tej książce: zapoznasz się z możliwymi przyczynami problemów z bazą zoptymalizujesz zużycie pamięci RAM i dysków twardych stworzysz indeksy, które poprawią wydajność Twojej bazy będziesz automatycznie regulować i stabilizować zapytania za pomocą narzędzi SQL Tuning Advisor i SQL Plan Baselines skutecznie przeanalizujesz wolne zapytania SQL będziesz przygotowany na problemy z bazą Błyskawicznie rozwiąż problemy z bazą danych!

Oracle Database XE 11gR2 Jump Start Guide. Build and manage your Oracle Database 11g XE environment with this fast paced, practical guide with this book and

Asif Momen

Oracle Database XE 11gR2 is an excellent beginner-level database and is a great platform to learn database concepts. Oracle Database XE 11gR2 Jump Start Guide helps you to install, administer, maintain, tune, back up and upgrade your Oracle Database Express Edition. The book also helps you to build custom database applications using Oracle Application Express.Using this book, you will be able to install Oracle Database XE on Windows/Linux operating system.This book helps you understand different database editions and it guides you through the installation procedure with the aid of screenshots. You will learn to interact with the database objects. You will gain a solid understanding of stored sub-programs which is followed by an introduction to Oracle Application Express (APEX). Solid database performance tuning strategies are also discussed in this book followed by backup and recovery scenarios. All in all, Oracle Database XE 11gR2 Jump Start Guide delivers everything that you should know to get started with Oracle Database administration.

Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c: Managing Data Center Chaos. Take back control of your data center with this practical step-by-step tutorial to using Oracle Enterprise Manager. Real-life examples and case studies help you manage rationally rather than through day-to-day firefighting

PORUS HOMI HAVEWALA

Data centers around the world are experiencing an unprecedented era of growth due to expanding data volumes. There is also a corresponding increase in the number of databases and applications. In such rapid-growth centers, it is inevitable that fighting fires daily becomes a common occurrence. There is often no controlled method of performance management, neither is rapidly changing configuration information collected. With the lack of automation and control, Data Centers do not often realize their intended cost-effectiveness and regress into a chaotic and uncontrolled day-to-day type of existence. This was the case until Oracle Enterprise Manager started being used as an Enterprise-wide central management solution, changing the whole game in the process.In this brand new book by Porus Homi Havewala, one of the leading experts in the Oracle space, you will be introduced to the all-encompassing world of Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c, Oracle's premier product for managing and monitoring the Enterprise space. Drawing from the author's many years of experience in the real world, the book brings together the major capabilities of the latest Enterprise Manager software and demonstrates how to ease the growing pains of Data Centers.The book takes you on a descriptive journey of what issues are normally experienced in the Data Center, and how Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c manages to address and resolve many of the issues.The book introduces the reader to the typical chaos in Data Centers and discusses the way these common issues are normally resolved, by manual labor or manual scripting using extensive human resources. Then it will show you how Cloud Control 12c aids in Database Performance Management, Configuration Management, Security Compliance, Automated Provisioning, Automated Patching and Database Change Management.You will learn how Cloud Control 12c allows Exadata Database Machine Monitoring and Management, Test Data Management for data subsetting of large databases, as well as Sensitive Data De-identification using Data Masking.The book includes various real life examples and case studies of actual Oracle customers to show how they have benefited from using Oracle Enterprise Manager. It explores the strong standing of Oracle in the Enterprise Management game, now also strengthened by the new Enterprise Manager Cloud Control 12c.

Oracle Enterprise Manager Grid Control 11g R1: Business Service Management. A Hands-on guide to modeling and managing business services using Oracle Enterprise Manager 11g R1 using this Oracle book and

Ashwin Kumar Karkala, Govinda Raj Sambamurthy, Govinda R Sambhamurthy

Oracle GoldenGate 12c Implementer's Guide. Leverage the power of real-time data access for designing, building, and tuning your GoldenGate Enterprise

John P Jeffries, John P. Jeffries

Oracle PL/SQL w mgnieniu oka

Ben Forta

Początki pracy z bazą Oracle mogą być trudne. Oracle jest jednak warte poznania, ponieważ stało się niezwykle popularne dzięki swojej mocy obliczeniowej, elastyczności, zabezpieczeniom i innym cechom. Mimo tych zalet instalacja, konfiguracja, a nawet obsługa Oracle bywają złożone. Dodatkowo implementacja języka SQL zastosowana w Oracle (PL/SQL) różni się nieco od innych implementacji. Niniejsza książka jest skierowana do osób, które chcą możliwie jak najszybciej rozpocząć pracę z systemami Oracle i językiem PL/SQL. Jest to przystępnie napisany, bardzo praktyczny podręcznik, który do maksimum ułatwia szybkie przyswojenie niezbędnej wiedzy. Książka zawiera 26 lekcji. Przyswojenie materiału z każdego rozdziału zajmie Ci około 10 minut, co pozwoli Ci szybko przystąpić do praktycznego wykorzystania bazy Oracle z użyciem języka PL/SQL. W książce omówiono: podstawy baz danych i specyfikę Oracle i PL/SQL, tworzenie złożonych zapytań PL/SQL z kilkoma frazami i operatorami, wyszukiwanie, sortowanie i formatowanie danych, operacje wstawiania, modyfikacji i usuwania danych, tworzenie i modyfikowanie tabel oraz tworzenie złączeń, korzystanie z widoków, procedur zapamiętanych, kursorów, wyzwalaczy itp. Oracle i PL/SQL — najlepsze, gdy wyniki są potrzebne tu i teraz! Ben Forta — projektant i developer produktów informatycznych. Starszy dyrektor ds. inicjatyw edukacyjnych w firmie Adobe Systems. Napisał ponad 40 świetnych książek o SQL, wyrażeniach regularnych, programowaniu mobilnym i Adobe ColdFusion. Wiele z tych pozycji weszło do kanonu podręczników akademickich na uniwersytetach całego świata.

Oracle Primavera Contract Management, Business Intelligence Publisher Edition v14. A one-stop reference to concepts and usability of the core modules of a complex application with this book and

Stephen Kelly, Stephen D. Kelly

Oracle's Primavera Contract Management, Business Intelligence Publisher Edition is a document management, job cost, and field controls solution that keeps construction projects on schedule and on budget through complete project control. Oracle Primavera Contract Management, Business Intelligence Publisher Edition v14 explains the concepts behind the core modules and how to use them.Oracle Primavera Contract Management, Business Intelligence Publisher Edition v14 makes this complex application understandable. You will understand the concepts behind the core modules and how to use them. This book starts with some basic introduction to Contract management and then covers the advantages and disadvantages of using a spreadsheet in managing information on a project. The book then covers in detail the concepts involved with how it works from a 30,000 foot view and explains the concept of how Oracle Primavera Contract Management is diametrically opposed to a spreadsheet mentality. The book also covers the aspects of how Oracle Primavera Contract Management manages the money and contractual relationships on a project.

Oracle SQL Developer. Learn Database design, development,and administration using the feature-rich SQL Developer 4.1 interface

Ajith Narayanan, Susan Harper

At times, DBAs support 100s of databases at work. In such scenarios, using a command-line tool like putty adds to the difficulty, while SQL Developer makes the life of a developer, DBA, or DB architect easier by providing a graphical user interface equipped with features that can bolster and enhance the user experience and boost efficiency. Features such as DBA panel, Reports, Data Modeler, and Data Miner are just a few examples of its rich features, and its support for APEX, REST Services, timesten, and third-party database drivers demonstrate its extensibility.You may be a newbie to databases or a seasoned database expert, either way this book will help you understand the database structure and the different types of objects that organize enterprise data in an efficient manner. This book introduces the features of the SQL Developer 4.1 tool in an incremental fashion, starting with installing them, making the database connections, and using the different panels. By sequentially walking through the steps in each chapter, you will quickly master SQL Developer 4.1.

Pentaho Data Integration Beginner's Guide. Get up and running with the Pentaho Data Integration tool using this hands-on, easy-to-read guide with this book and ebook - Second Edition

María Carina Roldán

Capturing, manipulating, cleansing, transferring, and loading data effectively are the prime requirements in every IT organization. Achieving these tasks require people devoted to developing extensive software programs, or investing in ETL or data integration tools that can simplify this work.Pentaho Data Integration is a full-featured open source ETL solution that allows you to meet these requirements. Pentaho Data Integration has an intuitive, graphical, drag-and-drop design environment and its ETL capabilities are powerful. However, getting started with Pentaho Data Integration can be difficult or confusing.Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition provides the guidance needed to overcome that difficulty, covering all the possible key features of Pentaho Data Integration.Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition starts with the installation of Pentaho Data Integration software and then moves on to cover all the key Pentaho Data Integration concepts. Each chapter introduces new features, allowing you to gradually get involved with the tool. First, you will learn to do all kinds of data manipulation and work with plain files. Then, the book gives you a primer on databases and teaches you how to work with databases inside Pentaho Data Integration. Moreover, you will be introduced to data warehouse concepts and you will learn how to load data in a data warehouse. After that, you will learn to implement simple and complex processes. Finally, you will have the opportunity of applying and reinforcing all the learned concepts through the implementation of a simple datamart.With Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition, you will learn everything you need to know in order to meet your data manipulation requirements.

PHP 7 Programming Blueprints. Rethink PHP

Jose Palala, Martin Helmich

When it comes to modern web development, performance is everything. The latest version of PHP has been improvised and updated to make it easier to build for performance, improved engine execution, better memory usage, and a new and extended set of tools. If you’re a web developer, what’s not to love? This guide will show you how to make full use of PHP 7 with a range of practical projects that will not only teach you the principles, but also show you how to put them into practice. It will push and extend your skills, helping you to become a more confident and fluent PHP developer.You’ll find out how to build a social newsletter service, a simple blog with a search capability using Elasticsearch, as well as a chat application. We’ll also show you how to create a RESTful web service, a database class to manage a shopping cart on an e-commerce site and how to build an asynchronous microservice architecture. With further guidance on using reactive extensions in PHP, we’re sure that you’ll find everything you need to take full advantage of PHP 7. So dive in now!

PHP i MySQL. Aplikacje internetowe po stronie serwera

Jon Duckett

Mimo upływu lat i dynamicznego rozwoju konkurencyjnych technologii twórcy stron internetowych wciąż cenią duet PHP i MySQL. Zarówno PHP, jak i MySQL mają otwarte źródła, nie trzeba wnosić opłat za ich użytkowanie, a przy tym są wyjątkowo elastyczne i łatwe do nauki. Nadają się do uruchomienia prostej strony informacyjnej, sklepu internetowego czy forum, a w połączeniu z takimi technologiami jak JavaScript, jQuery lub CSS pozwalają na budowę ogromnych serwisów, czego przykładem mogą być Facebook, Twitter i Wikipedia. Ten znakomity podręcznik programowania dla początkujących sprawi, że nauka PHP i MySQL będzie przyjemna i efektywna. Został pomyślany tak, aby po zapoznaniu się z najpotrzebniejszymi, kluczowymi informacjami szybko przystąpić do tworzenia stron internetowych ― i w ten sposób wraz z przyswajaniem wiedzy rozwijać umiejętności. Książka zawiera mnóstwo wyjaśnień i wskazówek, zilustrowanych schematami, infografikami i krótkimi przykładami kodu. Opisano w niej, jak zaprojektować i dynamiczne strony internetowe, sklepy internetowe czy serwisy społecznościowe. Dzięki lekturze zdobędziesz gruntowne podstawy sztuki programowania i przygotujesz się do opanowania bardziej złożonych zagadnień. Dowiedz się, jak: interpretować i pisać kod PHP tworzyć bazy MySQL i z nich korzystać personalizować wyświetlanie strony zarządzać treścią witryny wzbogacać strony o systemy logowania, tworzenie profili i funkcję dodawania własnych treści przez użytkownika A teraz zaprojektuj i zbuduj dynamiczną, nowoczesną stronę internetową!

PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie II

Marcin Lis

Dołącz do grona twórców dynamicznych serwisów WWW - poznaj najbardziej popularne technologie w branży! Opanuj zasady programowania w języku PHP Poznaj sposoby korzystania z bazy MySQL Naucz się łączyć możliwości tych technologii Dowiedz się, jak za ich pomocą tworzyć praktyczne rozwiązania PHP i MySQL są w świecie nowoczesnych, dynamicznych serwisów nierozłączne niemal jak Bonnie i Clyde, jednak w przeciwieństwie do pary słynnych przestępców mają przed sobą wspaniałą przyszłość. To właśnie dzięki tym dwóm technologiom funkcjonuje większość rozbudowanych witryn internetowych, na nich też opiera się działanie wielu najbardziej popularnych systemów zarządzania treścią. Nic w tym dziwnego, bo duet składający się z PHP i MySQL-a zapewnia ogromne możliwości, dużą elastyczność i wysoką stabilność pracy. Ponadto wystarczy znaleźć odpowiednie źródło wiedzy, by łatwo i szybko poznać obydwa te rozwiązania oraz opanować sposoby stosowania ich w praktyce. Źródłem takim jest książka "PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie II" . Dzięki niej początkujący twórcy serwisów bez kompleksów mogą wkroczyć w świat nowoczesnych technologii internetowych i nauczyć się sprawnie używać bezpłatnych narzędzi do pisania, testowania czy wdrażania aplikacji WWW, a bardziej zaawansowani — usystematyzować i rozszerzyć posiadaną wiedzę. Podręcznik krok po kroku prezentuje sposoby instalacji i konfiguracji środowiska pracy, omawia składnię i możliwości języka PHP, a także wskazuje, jak poprawnie projektować i tworzyć bazy danych działające w oparciu o mechanizm MySQL. Z książki dowiesz się, jak posługiwać się językiem SQL oraz jak połączyć możliwości PHP i MySQL-a, a ponadto jak za ich pomocą tworzyć praktyczne serwisy WWW. Instalacja niezbędnych narzędzi w różnych systemach operacyjnych i ich konfiguracja Przegląd typów, stałych i operatorów języka PHP, tworzenie zmiennych i ich używanie Instrukcje sterujące i pętle, budowa funkcji i korzystanie z nich Tworzenie tablic i ich stosowanie, elementy programowania obiektowego w PHP Nawigowanie w systemie plików, korzystanie z cookies i obsługa sesji Zarządzanie bazami danych oraz kontami korzystających z nich użytkowników Praktyczne przykłady serwisów WWW działających w oparciu o język PHP i bazę MySQL Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego początkującego twórcy serwisów WWW.

PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie III

Marcin Lis

Własny serwis? Zrób go sam! Skrypty PHP, czyli dynamiczne generowanie stron internetowych Bazy danych w MySQL, czyli bezpieczne przechowywanie danych PHP i MySQL w praktyce, czyli idealne połączenie technologii dla Twojego serwisu Dawno, dawno temu, kiedy internet dopiero się rozwijał, a pierwsze, statyczne strony WWW wzbudzały podziw i niedowierzanie, programistom płacono zawrotne sumy za ich zaprojektowanie i wrzucenie do sieci. Dziś jednak każdy z nas może stworzyć sobie stronę internetową: piękną, dynamiczną, stabilną i interaktywną. To nie problem, odkąd mamy do dyspozycji genialny duet: PHP i MySQL. Te dwa narzędzia pozwalają nie tylko zrobić porządną witrynę WWW, lecz także zaopatrzyć ją w solidną bazę danych potrzebnych do sprawnego działania. Jeśli chcesz nauczyć się samodzielnie poruszać po świecie nowoczesnych stron internetowych i mieć pewność, że o niczym nie zapomniałeś, najwyższy czas zasiąść do lektury! W tej książce znajdziesz informacje potrzebne do opanowania podstaw języka skryptowego PHP oraz bazy danych MySQL, a także przykłady konkretnych projektów zbudowanych z użyciem obu tych narzędzi. Zobaczysz, jakie elementy są najważniejsze podczas tworzenia strony, co koniecznie trzeba uwzględnić i sprawdzić, jak zapewnić harmonijne współdziałanie PHP i MySQL — na przykład w serwisie, który działa jako sklep internetowy. Dowiesz się, jak zapewnić stronie interaktywność, jak uniknąć jej nadmiernego obciążania i zweryfikować poprawność danych. Nauczysz się gromadzić i przetwarzać informacje, by na Twojej stronie użytkownik czuł się mile widziany lub dobrze obsłużony. Internet czeka na Ciebie! Podstawy PHP, MySQL i SQL Znaczniki, zmienne i typy danych w PHP Instrukcje sterujące, funkcje i tablice w PHP Programowanie zorientowane obiektowo Przetwarzanie danych z przeglądarki Tworzenie bazy w praktyce Współpraca PHP i MySQL Autoryzacje i subskrypcje Tworzenie sklepu internetowego Zacznij projektować dobre strony internetowe! W książce omawiana jest werja 7 PHP, do skorzystania z przykładów potrzebna jest wersja minimum 5 (lub wyższa).

PHP i MySQL. Dynamiczne strony WWW. Szybki start. Wydanie V

Larry Ullman

Język PHP i serwer bazy danych MySQL stały się nieformalnym standardem tworzenia dynamicznych witryn, które korzystają z baz danych. Mimo że istnieje wiele innych konkurencyjnych technologii, rzesza programistów aplikacji internetowych decyduje się właśnie na to rozwiązanie. Otwarte źródła, dostępność, coraz szersze możliwości, elastyczność i szybkość, konsekwentny rozwój - to tylko kilka zalet PHP i MySQL. Projektanci dynamicznych stron WWW wysoce sobie cenią te zalety, o czym świadczy choćby stale wzrastająca liczba stron WWW, które napisano z wykorzystaniem tych technologii. Ta książka jest doskonałym poradnikiem dla projektantów dynamicznych stron WWW. Szczególnie przydatna okaże się dla osób dopiero nabierających wprawy w programowaniu. W przejrzysty sposób opisano podstawy języków PHP oraz SQL. Przedstawiono zasady poprawnego konfigurowania serwerów PHP i MySQL. Uwzględniono zagadnienia dotyczące obsługi i usuwania błędów, a także przeprowadzania testów aplikacji. Szeroko potraktowano kwestie bezpieczeństwa aplikacji. Znalazło się tu również sporo informacji o integracji PHP z takimi technologiami jak JavaScript, jQuery, Perl czy Ajax. Przy tym wszystkim książka jest napisana w sposób bardzo przystępny, a liczne przykłady znakomicie ułatwiają zrozumienie prezentowanych treści. Najważniejsze zagadnienia przedstawione w książce: Podstawy PHP i MySQL Zaawansowane zagadnienia i tworzenie zoptymalizowanego kodu Ukryte pola, stronicowanie wyników i inne techniki programistyczne Korzystanie z ciasteczek i sesje Zabezpieczenia aplikacji PHP i MySQL - wydajne, niezawodne, stabilne działanie!

PHP i MySQL. Rozmówki

Christian Wenz

Przydatny kod zawsze pod ręką! PHP i MySQL to niewątpliwie najpopularniejszy duet do tworzenia dynamicznych witryn WWW i aplikacji internetowych. Jego popularność jest wynikiem połączenia ogromnych możliwości, przystępności oraz bezpłatnego dostępu do obu narzędzi. PHP i MySQL sprawdzą się w wielu zastosowaniach - od prostych skryptów, przez systemy do zarządzania treścią na stronach WWW, aż po sklepy internetowe oraz zaawansowane serwisy. W tej książce znajdziesz dziesiątki przykładowych fragmentów kodu, które możesz od ręki wykorzystać do swoich potrzeb. Operacje na ciągach znaków i tablicach, formatowanie dat czy przetwarzanie formularzy to tylko niektóre z poruszanych tu obszarów. Ponadto Twoją ciekawość powinien wzbudzić rozdział poświęcony programowaniu obiektowemu, korzystaniu z sesji oraz nawigowaniu po systemie plików na serwerze. W każdym z poruszanych tematów znajdziesz odwołania do repozytorium PEAR, którego zawartość pomoże Ci wiele problemów rozwiązać znacznie lepiej i szybciej. Tę książkę każdy programista PHP powinien mieć zawsze pod ręką! Dzięki niej: błyskawicznie rozwiążesz typowe problemy z PHP i MySQL będziesz mieć pod ręką przydatne i gotowe do użycia fragmenty kodu sprawdzisz, jak zawartość repozytorium PEAR może Ci pomóc Skorzystaj ze sprawdzonych rozwiązań!