Analiza danych w PostgreSQL. Kurs video. Relacyjne bazy danych w pigułce

Przemysław Dacko

Obierz kurs na... analizę danych w Postgresie Język SQL w świecie IT jest niczym tabliczka mnożenia dla ucznia. Stanowi absolutną podstawę w pracy zarówno analityków, jak i programistów, a jego opanowanie jest konieczne do efektywnej pracy z danymi. By w pełni skorzystać z możliwości tego języka zapytań, należy jeszcze wybrać odpowiedni system zarządzania. PostgreSQL to system zarządzania relacyjnymi bazami danych, zgodny ze standardem SQL. To znaczy, że używa tego samego języka co inne bazy danych SQL, jednak zapewnia też szereg narzędzi i funkcjonalności przydatnych zwłaszcza do analizy danych. Jednym z takich rozszerzeń jest pgAdmin, umożliwiający analizowanie danych z poziomu interfejsu graficznego, co może być szczególnie istotne dla osób z niewielkim doświadczeniem w SQL. Postgres oferuje wsparcie dla wielu języków programowania, w tym dla SQL, Pythona, Perla i Tcl, a dzięki rozszerzeniom można wzbogacić go o kolejne języki, na przykład R, C++ czy Javę. Ponadto jest systemem skalowalnym i dlatego świetnie sprawdza się w analizowaniu i przetwarzaniu dużych zbiorów danych, a także składowaniu danych o różnorodnych typach. W zakres tych różnorodnych typów wchodzą te w formacie JSON i XML, kojarzone z bazami NoSQL. Cały świat business intelligence pokochał PostgreSQL, gdyż jest on wyjątkowo elastycznym rozwiązaniem i umożliwia składowanie, modelowanie i wizualizację danych, jak również tworzenie wysokiej jakości raportów. Co więcej, w łatwy sposób można go zintegrować z narzędziami analitycznymi, takimi jak PowerBI i Tableau. W trakcie naszego profesjonalnego szkolenia: Wybierzesz system zarządzania relacyjnymi bazami danych Zainstalujesz klienta i serwer PostgreSQL Skonfigurujesz program pgAdmin 4 Utworzysz bazy danych Nauczysz się tworzyć tabele, uzupełniać je danymi i wyświetlać ich zawartość Poznasz metody agregowania i grupowania danych Dowiesz się, jak aliasować tabele i kolumny Połączysz ze sobą tabele na różne sposoby Nauczysz się filtrować i sortować wyniki Poznasz operatory rozwijające możliwości filtrowania Nauczysz się wykrywać anomalie Przećwiczysz filtrowanie zgrupowanych widoków Poznasz instrukcje warunkowe Zaktualizujesz wiersze w tabelach Dowiesz się, jak usuwać wiersze z tabel, tworzyć rankingi i grupować daty Zapiszesz wyniki zapytania do nowej tabeli Dowiesz się, jak limitować zapytania Zgłębisz tajniki oczyszczania danych i walidacji danych Przećwiczysz analizę szeregów czasowych i analizę kohortową Nauczysz się wizualizować dane Dowiesz się, czym jest wielkość próbki Analiza danych w PostgreSQL. Kurs video. Relacyjne bazy danych w pigułce to szkolenie, dzięki któremu nauczysz się przeprowadzać przekrojowe analizy danych na wiele sposobów. W praktyce wdrożysz sposoby zarządzania bazami danych i tabelami. Poznasz tajniki przygotowania, analizowania i walidowania danych. Dokładnie przećwiczysz i opanujesz podstawy języka SQL. Nauczysz się łączyć tabele przez joiny i union. Wyniki swojej pracy będziesz w stanie przedstawić w formie zarówno wizualnej, jak i detalicznej. Po ukończeniu szkolenia śmiało stwierdzisz, że znasz podstawy SQL i analizy danych, co pozwoli Ci dalej rozwijać swoje umiejętności w uporządkowany i ukierunkowany sposób.

Instalacja i konfiguracja baz danych. Kurs video. Przygotowanie do egzaminu 70-765 Provisioning SQL Databases

Marcin Szeliga

Obierz kurs na certyfikat Microsoft Microsoft przygotował jeden z najlepiej rozwiniętych programów certyfikacyjnych, a jednym z najpopularniejszych — bo najbardziej potrzebnych — certyfikatów w tym programie jest Microsoft Certified Solutions Associate SQL 2016 Database Administration. By go uzyskać, należy zdać dwa egzaminy: Administering a SQL Database Infrastructure i Provisioning SQL Databases. Szczególnie ciekawy jest ten drugi, ponieważ obejmuje nowe zagadnienia związane z bazami danych w chmurze. Niniejszy kurs został przygotowany tak, by nie tylko nauczyć słuchacza technik instalacji baz danych, ich konfiguracji i zarządzania nimi w chmurze, ale także przygotować go do zdania egzaminu Provisioning SQL Databases. Czy jesteś gotów zanurzyć się w bazodanowej chmurze wraz ze szkoleniem Instalacja i konfiguracja baz danych — kurs przygotowujący do egzaminu 70-765 Provisioning SQL Databases? Zatem — ruszamy! Co Cię czeka podczas naszego profesjonalnego szkolenia? W trakcie pracy z niniejszym kursem video: zdobędziesz niezbędną wiedzę na temat serwera SQL (budowa, działanie, SQL w chmurze), nauczysz się instalacji SQL Server 2016 oraz aktualizowania serwera do wersji 2016, poznasz zasady administrowania plikami baz danych, będziesz zarządzać aplikacjami w ramach serwera. Co więcej... ...wszystkiego tego będziesz się uczyć nie tylko pod kątem dalszego praktycznego zastosowania, lecz także z uwzględnieniem wymagań egzaminacyjnych! Instalacja i konfiguracja baz danych — kurs przygotowujący do egzaminu 70-765 Provisioning SQL Databases kończy się na poziomie średnio zaawansowanym. Po jego odbyciu słuchacz będzie nie tylko samodzielnie instalować i konfigurować bazy danych działające w usłudze Azure Microsoft oraz serwery SQL Server działające on-premises, ale także zarządzać nimi. Zdobędzie też oczywiście wiedzę i umiejętności potrzebne do zdania egzaminu 70-765 Provisioning SQL Databases. Kto i z czego będzie egzaminowany? Jak podpowiada sam Microsoft, „ten egzamin [70-765 Provisioning SQL Databases] jest skierowany do architektów, starszych programistów, specjalistów ds. infrastruktury i liderów zespołów deweloperskich. Kandydaci powinni posiadać praktyczną wiedzę na temat różnych modeli usług przetwarzania w chmurze i architektur modeli usług, opcji przechowywania danych oraz technik synchronizacji danych. Kandydaci muszą również posiadać praktyczną wiedzę na temat modeli wdrażania, aktualizowania i migrowania baz danych, aplikacji oraz usług, a także integrowania aplikacji Azure z zewnętrznymi zasobami”. Nam pozostaje dodać chyba tylko tyle, że podejście do tego egzaminu powinien rozważyć każdy, kto chce pracować z danymi, ponieważ ucząc się do niego, kursant zdobywa wiedzę na temat Microsoft SQL Server, który jest jednym z bardziej znaczących serwerów baz danych, często wykorzystywanym w architekturze rozmaitych aplikacji. Warto zaznaczyć, że choć firma rzecz jasna chce zarabiać na swoich produktach, to dystrybucja serwera danych odbywa się dwojako — i na zasadach komercyjnych, i nieodpłatnie, przy czym edycje darmowe mają oczywiście pewne ograniczenia, np. do wersji 2005 system nie posiadał narzędzi graficznych, za to miał limit połączeń. Z nowszych wersji oba te utrudnienia usunięto. Odrobina teorii, potem praktyka, praktyka, praktyka Kurs przygotowujący do egzaminu rozpoczyna się od wprowadzenia do budowy oraz zasad działania SQL Server — autor przedstawia SQL Server 2016 jako platformę danych i wyjaśnia mechanizmy jego pracy. Kolejna lekcja to okazja do tego, by przyjrzeć się SQL w chmurze. Pojawia się tu więc system zarządzania Azure SQL Database, planowanie w nim instalacji baz danych oraz instalacja w modelu IaaS. Następnie kurs skupia się na zagadnieniach konfiguracyjnych (konfiguracji systemu operacyjnego, instalacji i konfiguracji SQL Server 2016). A jeśli kursant dysponuje starszą wersją serwera? Wówczas trzeba ją zaktualizować do wersji 2016 — i temu poświęcono kolejną lekcję. Zainstalowany i skonfigurowany serwer jest gotowy do pracy, czyli administrowania plikami baz danych. Czas na zapoznanie się z zagadnieniami systemów dyskowych, konfiguracją plików baz systemowych i baz użytkownika oraz przenoszeniem i kopiowaniem plików baz danych. Kolejnym punktem obowiązkowym kursu jest przyswojenie sobie funkcji buffer pool extension. Ostatnią lekcję kursu poświęcono zagadnieniu zarządzania aplikacjami, czyli m.in. migracji do Azure SQL Database, ochronie poufności danych oraz ich skalowalności. Poznaj naszego eksperta Marcin Szeliga — określa siebie mianem „filozofa danych”. Pracuje jako niezależny konsultant i architekt systemów bazodanowych. Od 20 lat zawodowo związany z SQL Server, w ramach programu Train To Trainers przygotowywał partnerów firmy Microsoft do przejścia na wersje: 2008, 2012 i 2016 tego serwera. Występuje w roli prelegenta na wielu konferencjach w Polsce i Europie oraz podczas spotkań grup pasjonackich. Autor licznych książek i artykułów poświęconych serwerowi SQL. Od 2006 roku jest nieprzerwanie wyróżniany tytułem Microsoft MVP w kategorii Data Platform. Posiada także wiele certyfikatów, w tym Microsoft Certified Solutions Expert, w obszarach: Data Platform, Data Management and Analytics i Cloud Platform and Infrastructure. Czas, którego nie poświęca na pracę, spędza, pływając, tańcząc i odwiedzając puby. Wiek XXI to wiek danych i sztucznej inteligencji. W ciągu najbliższych 15 lat wiele zawodów i umiejętności zniknie, za to specjaliści od przechowywania, przetwarzania i analizowania danych będą coraz cenniejsi. Łatwiej i szybciej można zostać DBA niż data scientist, a zdobycie certyfikatu MCSA jest doskonałym krokiem na drodze do takiej kariery.  

Laravel. Kurs video. Poziom pierwszy. Programowanie aplikacji w PHP

Paweł Kamiński

Kurs Laravel online bez wychodzenia z domu Laravel jest jednym z dwóch najpopularniejszych obecnie frameworków języka PHP. Nie bez przyczyny: ekspresywna, elegancka składnia Laravela sprawia, że tworzenie aplikacji z jego użyciem jest doświadczeniem przyjemnym, a zarazem kreatywnym. Na plus należy zaliczyć również jego bogatą dokumentację. W efekcie produkty finalne powstają szybko, są też zwykle wolne od błędów. Rośnie więc liczba opartych na Laravelu stron WWW — i siłą rzeczy wzrasta zapotrzebowanie na pracujących w nim developerów. Czas najwyższy zapoznać się z nim osobiście! Sama praca z frameworkiem nie jest trudna, pogłębianie wiedzy na jego temat także nie sprawia większych problemów. Jedynie początki mogą okazać się kłopotliwe. Dlatego właśnie stworzyliśmy ten kurs (obejmuje najnowszą wersję Laravela). Uczestnictwo w nim stanowi świetny wstęp do nauki programowania aplikacji internetowych w ogóle, a w coraz popularniejszej platformie programistycznej języka PHP — w szczególności. Absolwent szkolenia będzie też w pełni przygotowany do poszerzania wiedzy — czy to poprzez zgłębianie dokumentacji frameworka, czy korzystanie z pomocy licznej społeczności Laravela. Co Cię czeka podczas naszego szkolenia z Laravel? W trakcie pracy z tym kursem video: dowiesz się, czym jest i jak działa Laravel; nauczysz się go uruchamiać oraz instalować; poznasz jego najważniejsze narzędzia i metodologię pracy z nimi; opanujesz reguły tworzenia aplikacji internetowych i zarządzania nimi w Laravelu; będziesz analizować i naprawiać błędy. Co więcej... ...poznasz podstawowe zasady tworzenia stron internetowych. Laravel. Kurs video. Poziom pierwszy. Programowanie aplikacji w PHP kończy się na poziomie podstawowym. Jego absolwent posiądzie wiedzę wystarczającą do tego, by samodzielnie zbudować średniej wielkości serwis WWW. Wersja frameworka wykorzystana w kursie to 5.5.0. Bo szczęśliwi developerzy tworzą najlepszy kod... Takie motto przyświecało i przyświeca twórcom frameworka Laravel. Pracując nad nim, przyjęli oni założenie, że ich dzieło musi łączyć dwie cechy: ma być oczywiście efektywne, ale równocześnie bardzo wygodne. Stąd Laravel z jednej strony dostarcza typowe funkcje, z których zwyczajowo korzysta się przy pisaniu stron internetowych, takie jak: uwierzytelnianie, routing, sesje i cache’owanie, z drugiej — jego składnia jest niezwykle elegancka. Developer używający frameworka nie musi wybierać między komfortem pracy a funkcjonalnością aplikacji. Laravela doceni zatem także początkujący programista, tym bardziej że w trakcie opanowywania tego frameworka zdobywa nieco wiedzy o innych technologiach. Pomysłodawcy Laravela bowiem czerpali z najlepszych wzorców projektów opartych na PHP, Ruby on Rails, ASP.NET MVC i Sinatry. Sam Laravel bazuje na innym frameworku języka PHP — Symfony — więc ucząc się Laravela, uczymy się po trochu Symfony. Wybierz kurs Laravel i sprawdź, jak tworzyć aplikacje! Kurs przygotowujący do pracy z Laravelem podzielono na 63 lekcje, pozwalające krok po kroku poznać tę technologię. Początek to oczywiście tworzenie środowiska pracy oraz instalacja, następnie konfiguracja podstawowych parametrów aplikacji i wreszcie wybór środowiska developerskiego. W kolejnym kroku zainstalujemy oprogramowanie Composer, służące do zarządzania projektami, a także pakiety dostępne online. Poświęcimy chwilę poznaniu poleceń Laravela, podstawom architektury MVC i routingowi (umiejętności analizowania żądań i odsyłania do odpowiednich części kodu). Stworzywszy prawidłowo działające kontrolery, zintegrujemy aplikację z bazą danych i wykreujemy model. Po raz kolejny przyjdzie czas na teorię, mianowicie podstawy ORM. I znowu praktyka: będziemy ćwiczyć różne sposoby wysyłania zapytań, obsługiwać zapytania dodające, aktualizujące i usuwające dane, łączyć ze sobą elementy wzorca Model-Widok-Kontroler, tworzyć widoki, formularze, dodawać kod JS i CSS. Przyjrzymy się kodowi dostępnemu wraz z Laravelem. Uzbrojeni w niezbędną wiedzę, stworzymy elementy umożliwiające rejestrację i logowanie się użytkowników oraz zabezpieczymy zasoby przed włamaniem do systemu. Na deser skonfigurujemy pocztę i wyślemy pierwszy e-mail.   Poznaj również książkę Laravel. Wstęp do programowania aplikacji internetowych autorstwa Pawła Kamińskiego! Każdy sukces rozpoczyna się od wykonania pierwszego kroku. Sprawdź także kursy video AI dostępne w naszej ofercie.

Microsoft Azure. Kurs video. Aplikacje internetowe w ASP.NET Core

Bartosz Szmit

Obierz kurs na... platformę Azure Obecne czasy upływają informatykom pod znakiem aplikacji internetowych. Powstają one jedna po drugiej, w dziesiątkach, setkach tysięcy. Ich tworzenie daje pracę programistom zatrudnionym lub wynajmowanym przez mniejsze i większe przedsiębiorstwa. Sen z powiek spędzają im jednak problemy związane z wgrywaniem projektów na serwery - twórcy stron i aplikacji internetowych bardzo często narzekają na to, że najwięcej czasu zajmuje im nie tyle ich zbudowanie, ile właśnie implementacja i ewentualne modyfikacje. Tymczasem wymogi są takie, by wszelkie operacje i zmiany w obrębie aplikacji przebiegały nie tylko w sposób bezpieczny, ale i prosty, a także - właśnie! - niemal natychmiastowy. W odpowiedzi na te oczekiwania Microsoft opracował technologię Azure. Pozwala ona w szybki, bezpieczny i bardzo prosty sposób wgrywać projekty na serwer i sprzyja łatwemu rozwiązywaniu najczęstszych problemów, które mogą się w związku z tym pojawić. Ze względu na te cechy Azure zdobywa coraz większą popularność w środowisku. Chętnie korzystają z tej technologii zarówno firmy programistyczne, jak i pojedynczy twórcy aplikacji i stron internetowych. Stąd każdy programista, który chce być na bieżąco, ale też pragnie pracować szybciej, skuteczniej i wydajniej, powinien się uzbroić w wiedzę i umiejętności związane z Azure. Co Cię czeka podczas naszego profesjonalnego szkolenia W trakcie proponowanego przez nas kursu video: Dowiesz się, jak przeprowadzić aktualizację z .Net Core 3.1 do .Net 5 Nauczysz się instalować pakiety Entity Framework Core Przypomnisz sobie podstawy technologii SQL Server Dowiesz się, jak przeprowadzić transformację bazy danych i jak zaimportować bazę danych do projektu Poznasz procedurę publikacji bazy danych na serwerze Azure i procedurę wdrożenia aplikacji Co więcej... Podczas szkolenia przypomnisz sobie podstawy matematyki wykorzystane w przykładach! Microsoft Azure. Kurs video. Aplikacje internetowe w ASP.NET Core wymaga od kursanta posiadania pewnych umiejętności w zakresie języka SQL, a także rozumienia tego, czym są frontend i backend. Warto, by słuchacz znał także język C# na poziomie podstawowym. W założeniu ukończenie szkolenia pozwoli jego uczestnikowi samodzielnie wdrażać na serwer Azure zarówno proste, jak i złożone aplikacje. Microsoft Azure Microsoft Azure jest platformą o charakterze chmurowym. Stworzono ją w modelu PaaS, co tłumaczy się jako platform as a service. Najkrócej definiując - Microsoft Azure pozwala przetwarzać, a także składować dane. Platformę tworzą trzy grupy technologii: Windows Azure (przestrzeń do składowania danych, środowisko uruchomieniowe), SQL Azure (relacyjna baza danych), Windows Azure Platform AppFabric (chmura hybrydowa, kontrola dostępu do usług, rozproszony cache w pamięci). Z wszystkich tych usług można korzystać zarówno w przypadku aplikacji uruchamianych lokalnie na komputerach, jak i tych, które są uruchamiane w chmurze.

Microsoft SQL Server. Kurs video. Tworzenie zaawansowanych zapytań

Bartosz Szmit

Obierz kurs na... SQL Server! Technologia SQL Server jest jednym z najbardziej przemyślanych i najlepiej funkcjonujących systemów przechowywania danych i ich zoptymalizowanego przetwarzania. Dzięki niej można budować zaplecza nie tylko najbardziej złożonych serwisów internetowych, ale też potężnych systemów bankowych. Jej poszczególne komponenty pozwalają na wprowadzanie olbrzymich ilości danych, sensowne ich grupowanie w tabelach tworzących relacyjną bazę danych, wymuszanie ich integralności, ochronę i zadawanie złożonych zapytań, ułatwiających analizę i porównywanie zebranych informacji. Jeśli chcesz się porządnie nauczyć obsługi tej technologii, a znasz już trochę język SQL i wiesz, jak działa back-end relacyjnych baz danych, sięgnij po Microsoft SQL Server. Kurs video. Tworzenie zaawansowanych zapytań. Znajdziesz tu najróżniejsze zagadnienia dla profesjonalistów: od tworzenia konkretnych typów tabel i wyrafinowanego korzystania z języka zapytań po schematy konkretnych typów przedsiębiorstw i budowanie transakcji. W czasie kursu będziesz korzystać z oprogramowania SQL Server 2019 Express Edition oraz specjalnego wbudowanego narzędzia, jakim jest SQL Server Management Studio. Zostań specjalistą w dziedzinie SQL Server i zacznij działać na naprawdę wysokim poziomie! Czego się nauczysz podczas naszego profesjonalnego szkolenia? Nauczysz się definiować złożone zapytania wyświetlające dane. Opanujesz tworzenie zapytań dotyczących kopiowania fragmentów tabel. Dowiesz się, jak budować zapytania modyfikujące tabele. Nauczysz się budować perspektywy. Poznasz zasady konstruowania zapytań tworzących funkcje lub procedury składowane. Zobaczysz, jak się tworzy własne typy danych. Poznasz sposoby budowania transakcji. Zaczniesz wykorzystywać typ tabelaryczny w zapytaniach. Podczas 24 lekcji składających się na ten kurs video, trwający w sumie 9 godzin, zdobędziesz umiejętności znacznie wykraczające poza standardowe sposoby działania programisty SQL Server. Przede wszystkim nauczysz się w pełni panować nad zawartością tabel, modyfikować je i zarządzać związkami pomiędzy nimi, a także bardzo precyzyjnie konstruować zapytania, co ułatwi Ci wyłuskiwanie i zestawianie dowolnych danych tak, jak akurat będzie potrzebne. A to nie wszystko: dostaniesz do ręki wiedzę pozwalającą wykorzystać zaawansowane procedury składowane i wyzwalane, jak również tworzyć różne przydatne funkcje. Dwa pierwsze działy autor poświęca kwestiom zapytań SQL i zapytań proceduralnych, natomiast dwa kolejne schematom baz dostosowanych do różnych typów firm i budowaniu transakcji. W ostatniej części omawia kwestię stosowania złożonych typów (tabelarycznych, hierarchicznych i geometrycznych). Microsoft SQL Server. Kurs video. Tworzenie zaawansowanych zapytań pokaże Ci, jak wykorzystać konkretne narzędzia SQL Server 2019 Express Edition i SQL Server Management Studio w pracy nad relacyjnymi bazami danych i nad ich dostosowywaniem do wymagań klienta. SQL — jak dopasować te klocki Z pewnością wiesz już, że sama technologia SQL nie załatwi za Ciebie żadnych problemów, a prawidłowe działanie systemu relacyjnych baz danych wymaga opracowania go i ustawienia pod konkretny typ działalności. Za każdym razem musisz tak zaprojektować logikę systemu, by odpowiadała na potrzeby sklepu, teatru, restauracji. Tabele muszą być właściwie skorelowane, a związki między nimi - jasne i logiczne. Wszystko musi bezkonfliktowo współdziałać, zapewniać integralność danych i pozwalać na łatwe przeszukiwanie bazy. Właściwe skonfigurowanie całości nie jest proste, o czym dobrze wie autor szkolenia Microsoft SQL Server. Kurs video. Tworzenie zaawansowanych zapytań. Właśnie dlatego bardzo duży nacisk kładzie na naukę samodzielnego budowania złożonych i logicznych schematów baz danych dla małych i średnich firm. Jeśli uważnie prześledzisz wszystkie lekcje, nauczysz się nie tylko budować różne schematy, ale i je modyfikować. Witaj wśród mistrzów! Zanim rozpoczniesz ten kurs, musisz mieć już pewne umiejętności w zakresie języka SQL oraz rozumieć, czym jest tzw. back-end. Za to kiedy ukończysz szkolenie, będziesz po tak dużej dawce kodowania SQL, że Twoje umiejętności osiągną poziom wysoce zaawansowany. Autor pomoże Ci przejść od zapytań średnio zaawansowanych do zapytań modyfikujących, które wymagają nieco więcej wiedzy w zakresie języka SQL. Pomoże Ci także rozwiązać konkretne problemy z logiką relacyjnych baz danych i używaniem najodpowiedniejszych narzędzi do ich tworzenia i obsługiwania. Dzięki technologii SQL Server można zbudować cały kształt każdej firmy — od działalności jednoosobowej po najpotężniejsze korporacje - a także zapisać każdą, nawet najdrobniejszą dotyczącą jej informację. Można też ułatwić wewnętrzną działalność takiej firmy poprzez zaimplementowanie możliwości sprawnego wyszukiwania danych o zamówieniach, klientach lub pracownikach. Sięgnij po Microsoft SQL Server. Kurs video. Tworzenie zaawansowanych zapytań, a zostaniesz mistrzem w wykorzystywaniu SQL Server dla dobra Twoich klientów. Jak myślisz, szybko to docenią? Tylko dla wtajemniczonych SQL Server można używać na tysiąc różnych sposobów i dostosowywać do potrzeb dowolnego pionu każdej firmy. W tym szkoleniu budowanie i modyfikowanie schematów baz danych jest przedstawiane na przykładach dostosowanych do specyfiki tak różnych przedsiębiorstw, jak teatr, sklep spożywczy, sklep z częściami samochodowymi, pracownia stron WWW, ośrodek kształcenia kierowców i sklep komputerowy... Solidne przećwiczenie wszystkich tych wariantów z pewnością przygotuje Cię do radzenia sobie ze wszelkimi wyzwaniami, jakie pojawią się na horyzoncie.

MongoDB. Kurs video. Podstawy pracy z dokumentową bazą danych

Piotr Chudzik

Obierz kurs na... zarządzanie nierelacyjnymi bazami danych Umiejętność zarządzania bazami danych z roku na rok jest coraz bardziej ceniona. Nic w tym dziwnego - ilość danych, jakimi dysponujemy, a które musimy gdzieś przechowywać, sortować, zestawiać ze sobą i z których chcemy wyciągać ważne dla siebie informacje, stale rośnie. Stąd firmy szczególnie wypatrują specjalistów, którzy potrafią to robić - poszukiwani są nie tylko ludzie wyspecjalizowani stricte w tej dziedzinie, ale także potrafiący zarządzać bazami danych programiści rozmaitych języków, specjaliści DevOps, data science czy data engineering. Jeśli mowa o bazach danych, to na myśl przychodzą przede wszystkim te relacyjne, co jest oczywiste - relacyjne bazy danych wciąż dominują, są najpopularniejsze. Ponieważ jednak zdarzają się sytuacje, z którymi takie bazy radzą sobie gorzej, i problemy, które trudno z ich zastosowaniem rozwiązać, dobrym uzupełnieniem wiedzy jest znajomość baz danych tzw. NoSQL. NoSQL, czyli nierelacyjna baza danych SQL, pozwala przechowywać i wyszukiwać informacje modelowane w sposób odmienny, niż dzieje się to w bazach relacyjnych. Dzięki zastosowaniu tego podejścia możliwe jest na przykład tworzenie prostych projektów, horyzontalne skalowanie do klastrów maszyny czy uzyskanie lepszej kontroli nad dostępnością. Z tego typu baz danych korzysta się coraz częściej przy opracowywaniu ogromnych zbiorów danych (big data) w czasie rzeczywistym. A że big data to nasza przyszłość, już dziś warto zapoznać się z mechanizmami zarządzania wielkimi zbiorami danych. Jedną z takich nierelacyjnych baz danych SQL jest napisany w języku C++ system MongoDB. Charakteryzuje się on brakiem ściśle zdefiniowanej struktury obsługiwania baz danych, które zamiast tego są składowane w dokumentach w stylu JSON (Java Script Object Notation). W trakcie tego kursu będziemy pracować właśnie z MongoDB. Co Cię czeka podczas naszego profesjonalnego szkolenia Podczas kursu między innymi: Dowiesz się, na jakich zasadach pracuje baza danych MongoDB Zainstalujesz ją na swoim komputerze i zaczniesz z nią pracować Nauczysz się obsługi nierelacyjnej bazy danych i poznasz najważniejsze związane z nią pojęcia Będziesz kolekcjonować dane w bazie, sortować je, przekształcać i pobierać Opanujesz zasady korzystania z operatorów logicznych AND i OR Co więcej... Opanujesz podstawy programowania i administrowania bazami danych MongoDB. Kurs video. Podstawy pracy z dokumentową bazą danych zakończysz na poziomie podstawowym/średnio zaawansowanym. Przedstawiony materiał spokojnie pozwoli Ci na pracę z relacyjnymi bazami danych z użyciem języka SQL. MongoDB i co dalej? Opanowanie zasad pracy z nierelacyjną bazą danych MongoDB to dopiero początek. W branży IT wiele systemów zajmujących się przechowywaniem danych jest opartych na SQL. Z czego jasno wynika, że wiele aplikacji będzie pracować właśnie z tego typu bazami danych. A ponieważ wszystkie one pracują, opierając się na uniwersalnym modelu, tzw. złotym standardzie ACID, stąd znajomość jednego silnika (w naszym wypadku MySQL) pozwoli Ci w dość prosty sposób przestawić się na pracę z innymi silnikami, takimi jak Oracle Database czy PostgreSQL.

Naucz się SQL-a! Kurs video. 100 ćwiczeń z grupowania i łączenia tabel

Krystian Brożek

Kurs video z grupowania i łączenia tabel w SQL jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy posiadają podstawową wiedzę dotyczącą programowania w języku SQL. Być może zdobywali ją, ucząc się programowania ze szkoleniem Naucz się SQL-a! Kurs video. 70 ćwiczeń z podstaw tworzenia zapytań tego samego autora? Jeśli należysz do tego grona, to wiesz, że stawia on na działanie i zagadnienia związane z kodowaniem w tym przyjaznym użytkownikowi, a równocześnie wszechstronnym języku programowania przybliża od strony praktycznej. W drugiej, bardziej zaawansowanej części szkolenia dominują dwa tematy dotyczące tworzenia zapytań: grupowanie danych i łączenie tabel. To zagadnienia trochę trudniejsze do zrozumienia i opanowania, nie martw się jednak - autor kursu przeprowadzi Cię przez nie tak przystępnie, jak to tylko możliwe. Oczywiście skupi się na praktyce. Omawiania i ćwiczeń jest tu tak dużo, że trzeba by się naprawdę postarać, by po ukończeniu szkolenia nadal nie wiedzieć, jak prawidłowo grupować dane i łączyć tabele w języku SQL. UWAGA - szkolenie stanowi drugą część serii kursów z ćwiczeniami w SQL, obejmujących zagadnienia od poziomu podstawowego do zaawansowanego. Każdy z nich jest pomyślany jako odrębna całość, można więc z obu kursów korzystać niezależnie. Co Cię czeka podczas naszego profesjonalnego szkolenia z grupowania i łączenia tabel w SQL W ramach kursu: Nauczysz się grupować dane Poznasz zaawansowane sposoby grupowania danych Zrozumiesz, po co stosuje się grupowanie danych Będziesz filtrować grupy Opanujesz metody łączenia tabel Poznasz i zrozumiesz wszystkie rodzaje joinów Dowiesz się, jak znaleźć warunek złączenia Poznasz sposoby pracy z nieznaną bazą danych Co więcej... • W trakcie szkolenia nabierzesz praktycznego podejścia do pracy z wieloma tabelami równocześnie Naucz się SQL-a! Kurs video. 100 ćwiczeń z grupowania i łączenia tabel pozwoli Ci zdobyć konkretne podstawy, dzięki którym będziesz w stanie samodzielnie tworzyć zapytania w SQL. Opanowanie wiedzy z obu szkoleń zawartych w serii kompleksowo przygotuje Cię do tego, by zacząć programować i pracować z tym językiem. Ulubiony język bazodanowców SQL (z ang. Structured Query Language) określa się jako podobny do angielskiego język zapytań do baz danych. Jest przeznaczony przede wszystkim do pracy ze zbiorami faktów (danych) i relacji między nimi, ale także na przykład do tworzenia i zmieniania projektów obiektowych baz danych, w tym oczywiście tabel. Operowanie w języku SQL jest w miarę proste i raczej intuicyjne, należy się jednak trzymać pewnych podstawowych zasad, takich jak składnia, instrukcje i klauzule. Od momentu powstania w latach siedemdziesiątych XX wieku SQL zdążył stać się standardem w komunikacji z serwerami relacyjnych baz danych. Potocznie mówi się, że korzystanie z tego typu baz jest po prostu korzystaniem z SQL-a. Zobacz także kursy wideo z zarządzania bazą danych.

Naucz się SQL-a! Kurs video. 50 ćwiczeń z zaawansowanych elementów baz danych

Krystian Brożek

Obierz kurs na... pogłębienie wiedzy o bazach danych w SQL SQL to niezwykle wszechstronne narzędzie informatyczne. Mimo „ukończonych” pięćdziesięciu lat wciąż cieszy się naprawdę dużą popularnością, szczególnie wśród bazodanowców. Uznaje się go bowiem za główny język przetwarzania danych. A to nie koniec. SQL oferuje o wiele więcej. Część jego możliwości przedstawialiśmy wcześniej - choćby w ramach kursów Naucz się SQL-a! Kurs video. 70 ćwiczeń z podstaw tworzenia zapytań i Naucz się SQL-a! Kurs video. 100 ćwiczeń z grupowania i łączenia tabel. Kolejne tajniki pracy z językiem SQL poznasz wraz z trzecim szkoleniem z serii. Podobnie jak poprzednie dwa szkolenia, także ten kurs ma wymiar praktyczny. To okazja, by poznać kilka niezwykle przydatnych przykładów użycia SQL-a. Nauczysz się między innymi tworzyć skrypty parametryzowalne, których można używać wielokrotnie, a tym samym mocno ułatwić sobie pracę. Dowiesz się, czym jest losowanie wierszy, i zobaczysz, jak pozwala ono przygotowywać dane do różnych testów. Zaprzyjaźnisz się też z mechanizmem transakcji, dzięki któremu uruchamia się testowo skrypty i, po sprawdzeniu ich działania, cofa wszelkie zmiany. Mechanizm ten umożliwia także łatwe zabezpieczanie skryptów, aby w razie jakiegokolwiek niepożądanego działania wycofać całość zmian. Co Cię czeka podczas naszego profesjonalnego szkolenia Dzięki udziałowi w proponowanym przez nas kursie: Dowiesz się, jak się dodaje dane do tabeli i je modyfikuje Nauczysz się usuwać dane z tabeli i czyścić je do zera Opanujesz umiejętność zapisywania wyników zapytania w nowej tabeli Będziesz sterować przepływem wykonywania skryptów i tworzyć skrypty reużywalne Nauczysz się wyszukiwać losowe wiersze, a także identyfikatory nowo dodanych wierszy Poznasz zasady zarządzania transakcją bazodanową Zorientujesz się, jak stworzyć na nowo widoki/perspektywy i własne funkcje, a także jak ich używać Co więcej... • Opanujesz zasady budowania i stosowania rozbudowanych procedur składowych Naucz się SQL-a! Kurs video. 50 ćwiczeń z zaawansowanych elementów baz danych kończy się na poziomie zaawansowanym. Szkolenie odkryje więc przed Tobą najczęściej stosowane mechanizmy i narzędzia pracy z SQL-em i przygotuje Cię do ich samodzielnego używania. Czym SQL różni się od innych języków programowania? Najprostsza odpowiedź na to pytanie jest taka: zasadą działania. W wypadku „standardowych” języków programowania to programista pisze kolejne kroki-rozkazy do wykonania przez maszynę. Gdy mowa o SQL-u, sytuacja wygląda zgoła odmiennie: programista przekazuje maszynie, co chce uzyskać - i tyle. Sposobem wykonania zajmuje się nie człowiek, a silnik bazodanowy. Stąd, jak widzisz, strukturalny język zapytań jest ściśle powiązany z bazami danych. Konkretniej: z relacyjnymi bazami danych. Są to po prostu tabele przechowujące konkretne dane i połączone w sposób logiczny - tak by łatwo było wyekstrahować z nich potrzebne informacje. Robi się to przy użyciu specjalnego języka, który zwie się SQL.