Bazy danych
Bal Mukund Sharma, Krishnakumar KM, Rashmi Panda
Oracle Autonomous Database (ADB) is built on the world’s fastest Oracle Database Platform, Exadata, and is delivered on Oracle Cloud Infrastructure (OCI), customer data center (ExaCC), and Oracle Dedicated Region Cloud. This book is a fast-paced, hands-on introduction to the most important aspects of OCI Autonomous Databases.You'll get to grips with concepts needed for designing disaster recovery using standby database deployment for Autonomous Databases. As you progress, you'll understand how you can take advantage of automatic backup and restore. The concluding chapters will cover topics such as the security aspects of databases to help you learn about managing Autonomous Databases, along with exploring the features of Autonomous Database security such as Data Safe and customer-managed keys for Vaults.By the end of this Oracle book, you’ll be able to build and deploy an Autonomous Database in OCI, migrate databases to ADB, comfortably set up additional high-availability features such as Autonomous Data Guard, and understand end-to-end operations with ADBs.
Oracle Database 12c. Problemy i rozwiązania
Sam Alapati, Darl Kuhn, Bill Padfield
Twoja ostatnia deska ratunku przy problemach z bazą Oracle12c Oracle to jedna z najpopularniejszych baz danych na świecie i znajduje zastosowanie w wielu firmach. W jej tabelach przechowywane są gigantyczne ilości danych. Zasoby te są każdego dnia przetwarzane na wiele sposobów, a szybkość dostępu do rezultatów w sposób kluczowy wpływa na efektywność pracy całej masy ludzi. Jeżeli dostęp do danych jest utrudniony, to administrator bazy musi błyskawicznie zlokalizować i rozwiązać problem. Dzięki tej książce będziesz przygotowany na najbardziej stresujące sytuacje spotykane w codziennej pracy administratora. W trakcie lektury opanujesz techniki optymalizacji wykorzystania pamięci i dysków, czasu trwania zapytań SQL oraz wydajności. Znajdziesz tu również liczne opisy problemów z życia wziętych oraz najlepsze sposoby ich rozwiązywania. Ponadto nauczysz się monitorować pracę systemu i zidentyfikujesz problemy, zanim dotkną one jego użytkowników. Przekonasz się, jak kluczową rolę pełnią właściwie dobrane indeksy. Książka ta jest obowiązkową pozycją dla każdego administratora bazy danych! Dzięki tej książce: zapoznasz się z możliwymi przyczynami problemów z bazą zoptymalizujesz zużycie pamięci RAM i dysków twardych stworzysz indeksy, które poprawią wydajność Twojej bazy będziesz automatycznie regulować i stabilizować zapytania za pomocą narzędzi SQL Tuning Advisor i SQL Plan Baselines skutecznie przeanalizujesz wolne zapytania SQL będziesz przygotowany na problemy z bazą Błyskawicznie rozwiąż problemy z bazą danych!
Ashwin Kumar Karkala
A practical, focused tutorial, this book will show you how to use Oracle Enterprise Manager Grid Control 11g R1 to deliver Business Service Management (BSM). Best practices cutting across multiple product verticals like Database, Middleware, Packaged Applications, and Custom Business Services are also covered. If you are a System Administrator or Application Administrator who is responsible for Business Service Management (BSM) using Oracle Enterprise Manager Grid Control 11g R1, then this book is for you. You need basic knowledge of Middleware/Application Servers, Business Service Management, and Oracle Enterprise Manager Grid Control.
Ben Forta
Początki pracy z bazą Oracle mogą być trudne. Oracle jest jednak warte poznania, ponieważ stało się niezwykle popularne dzięki swojej mocy obliczeniowej, elastyczności, zabezpieczeniom i innym cechom. Mimo tych zalet instalacja, konfiguracja, a nawet obsługa Oracle bywają złożone. Dodatkowo implementacja języka SQL zastosowana w Oracle (PL/SQL) różni się nieco od innych implementacji. Niniejsza książka jest skierowana do osób, które chcą możliwie jak najszybciej rozpocząć pracę z systemami Oracle i językiem PL/SQL. Jest to przystępnie napisany, bardzo praktyczny podręcznik, który do maksimum ułatwia szybkie przyswojenie niezbędnej wiedzy. Książka zawiera 26 lekcji. Przyswojenie materiału z każdego rozdziału zajmie Ci około 10 minut, co pozwoli Ci szybko przystąpić do praktycznego wykorzystania bazy Oracle z użyciem języka PL/SQL. W książce omówiono: podstawy baz danych i specyfikę Oracle i PL/SQL, tworzenie złożonych zapytań PL/SQL z kilkoma frazami i operatorami, wyszukiwanie, sortowanie i formatowanie danych, operacje wstawiania, modyfikacji i usuwania danych, tworzenie i modyfikowanie tabel oraz tworzenie złączeń, korzystanie z widoków, procedur zapamiętanych, kursorów, wyzwalaczy itp. Oracle i PL/SQL — najlepsze, gdy wyniki są potrzebne tu i teraz! Ben Forta — projektant i developer produktów informatycznych. Starszy dyrektor ds. inicjatyw edukacyjnych w firmie Adobe Systems. Napisał ponad 40 świetnych książek o SQL, wyrażeniach regularnych, programowaniu mobilnym i Adobe ColdFusion. Wiele z tych pozycji weszło do kanonu podręczników akademickich na uniwersytetach całego świata.
Ben Forta
Początki pracy z bazą Oracle mogą być trudne. Oracle jest jednak warte poznania, ponieważ stało się niezwykle popularne dzięki swojej mocy obliczeniowej, elastyczności, zabezpieczeniom i innym cechom. Mimo tych zalet instalacja, konfiguracja, a nawet obsługa Oracle bywają złożone. Dodatkowo implementacja języka SQL zastosowana w Oracle (PL/SQL) różni się nieco od innych implementacji. Niniejsza książka jest skierowana do osób, które chcą możliwie jak najszybciej rozpocząć pracę z systemami Oracle i językiem PL/SQL. Jest to przystępnie napisany, bardzo praktyczny podręcznik, który do maksimum ułatwia szybkie przyswojenie niezbędnej wiedzy. Książka zawiera 26 lekcji. Przyswojenie materiału z każdego rozdziału zajmie Ci około 10 minut, co pozwoli Ci szybko przystąpić do praktycznego wykorzystania bazy Oracle z użyciem języka PL/SQL. W książce omówiono: podstawy baz danych i specyfikę Oracle i PL/SQL, tworzenie złożonych zapytań PL/SQL z kilkoma frazami i operatorami, wyszukiwanie, sortowanie i formatowanie danych, operacje wstawiania, modyfikacji i usuwania danych, tworzenie i modyfikowanie tabel oraz tworzenie złączeń, korzystanie z widoków, procedur zapamiętanych, kursorów, wyzwalaczy itp. Oracle i PL/SQL — najlepsze, gdy wyniki są potrzebne tu i teraz! Ben Forta — projektant i developer produktów informatycznych. Starszy dyrektor ds. inicjatyw edukacyjnych w firmie Adobe Systems. Napisał ponad 40 świetnych książek o SQL, wyrażeniach regularnych, programowaniu mobilnym i Adobe ColdFusion. Wiele z tych pozycji weszło do kanonu podręczników akademickich na uniwersytetach całego świata.
María Carina Roldán
Capturing, manipulating, cleansing, transferring, and loading data effectively are the prime requirements in every IT organization. Achieving these tasks require people devoted to developing extensive software programs, or investing in ETL or data integration tools that can simplify this work.Pentaho Data Integration is a full-featured open source ETL solution that allows you to meet these requirements. Pentaho Data Integration has an intuitive, graphical, drag-and-drop design environment and its ETL capabilities are powerful. However, getting started with Pentaho Data Integration can be difficult or confusing.Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition provides the guidance needed to overcome that difficulty, covering all the possible key features of Pentaho Data Integration.Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition starts with the installation of Pentaho Data Integration software and then moves on to cover all the key Pentaho Data Integration concepts. Each chapter introduces new features, allowing you to gradually get involved with the tool. First, you will learn to do all kinds of data manipulation and work with plain files. Then, the book gives you a primer on databases and teaches you how to work with databases inside Pentaho Data Integration. Moreover, you will be introduced to data warehouse concepts and you will learn how to load data in a data warehouse. After that, you will learn to implement simple and complex processes. Finally, you will have the opportunity of applying and reinforcing all the learned concepts through the implementation of a simple datamart.With Pentaho Data Integration Beginner's Guide - Second Edition, you will learn everything you need to know in order to meet your data manipulation requirements.
PHP i MySQL. Aplikacje internetowe po stronie serwera
Jon Duckett
Mimo upływu lat i dynamicznego rozwoju konkurencyjnych technologii twórcy stron internetowych wciąż cenią duet PHP i MySQL. Zarówno PHP, jak i MySQL mają otwarte źródła, nie trzeba wnosić opłat za ich użytkowanie, a przy tym są wyjątkowo elastyczne i łatwe do nauki. Nadają się do uruchomienia prostej strony informacyjnej, sklepu internetowego czy forum, a w połączeniu z takimi technologiami jak JavaScript, jQuery lub CSS pozwalają na budowę ogromnych serwisów, czego przykładem mogą być Facebook, Twitter i Wikipedia. Ten znakomity podręcznik programowania dla początkujących sprawi, że nauka PHP i MySQL będzie przyjemna i efektywna. Został pomyślany tak, aby po zapoznaniu się z najpotrzebniejszymi, kluczowymi informacjami szybko przystąpić do tworzenia stron internetowych ― i w ten sposób wraz z przyswajaniem wiedzy rozwijać umiejętności. Książka zawiera mnóstwo wyjaśnień i wskazówek, zilustrowanych schematami, infografikami i krótkimi przykładami kodu. Opisano w niej, jak zaprojektować i dynamiczne strony internetowe, sklepy internetowe czy serwisy społecznościowe. Dzięki lekturze zdobędziesz gruntowne podstawy sztuki programowania i przygotujesz się do opanowania bardziej złożonych zagadnień. Dowiedz się, jak: interpretować i pisać kod PHP tworzyć bazy MySQL i z nich korzystać personalizować wyświetlanie strony zarządzać treścią witryny wzbogacać strony o systemy logowania, tworzenie profili i funkcję dodawania własnych treści przez użytkownika A teraz zaprojektuj i zbuduj dynamiczną, nowoczesną stronę internetową!
PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie II
Marcin Lis
Dołącz do grona twórców dynamicznych serwisów WWW - poznaj najbardziej popularne technologie w branży! Opanuj zasady programowania w języku PHP Poznaj sposoby korzystania z bazy MySQL Naucz się łączyć możliwości tych technologii Dowiedz się, jak za ich pomocą tworzyć praktyczne rozwiązania PHP i MySQL są w świecie nowoczesnych, dynamicznych serwisów nierozłączne niemal jak Bonnie i Clyde, jednak w przeciwieństwie do pary słynnych przestępców mają przed sobą wspaniałą przyszłość. To właśnie dzięki tym dwóm technologiom funkcjonuje większość rozbudowanych witryn internetowych, na nich też opiera się działanie wielu najbardziej popularnych systemów zarządzania treścią. Nic w tym dziwnego, bo duet składający się z PHP i MySQL-a zapewnia ogromne możliwości, dużą elastyczność i wysoką stabilność pracy. Ponadto wystarczy znaleźć odpowiednie źródło wiedzy, by łatwo i szybko poznać obydwa te rozwiązania oraz opanować sposoby stosowania ich w praktyce. Źródłem takim jest książka "PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie II" . Dzięki niej początkujący twórcy serwisów bez kompleksów mogą wkroczyć w świat nowoczesnych technologii internetowych i nauczyć się sprawnie używać bezpłatnych narzędzi do pisania, testowania czy wdrażania aplikacji WWW, a bardziej zaawansowani — usystematyzować i rozszerzyć posiadaną wiedzę. Podręcznik krok po kroku prezentuje sposoby instalacji i konfiguracji środowiska pracy, omawia składnię i możliwości języka PHP, a także wskazuje, jak poprawnie projektować i tworzyć bazy danych działające w oparciu o mechanizm MySQL. Z książki dowiesz się, jak posługiwać się językiem SQL oraz jak połączyć możliwości PHP i MySQL-a, a ponadto jak za ich pomocą tworzyć praktyczne serwisy WWW. Instalacja niezbędnych narzędzi w różnych systemach operacyjnych i ich konfiguracja Przegląd typów, stałych i operatorów języka PHP, tworzenie zmiennych i ich używanie Instrukcje sterujące i pętle, budowa funkcji i korzystanie z nich Tworzenie tablic i ich stosowanie, elementy programowania obiektowego w PHP Nawigowanie w systemie plików, korzystanie z cookies i obsługa sesji Zarządzanie bazami danych oraz kontami korzystających z nich użytkowników Praktyczne przykłady serwisów WWW działających w oparciu o język PHP i bazę MySQL Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego początkującego twórcy serwisów WWW.
PHP i MySQL. Dla każdego. Wydanie III
Marcin Lis
Własny serwis? Zrób go sam! Skrypty PHP, czyli dynamiczne generowanie stron internetowych Bazy danych w MySQL, czyli bezpieczne przechowywanie danych PHP i MySQL w praktyce, czyli idealne połączenie technologii dla Twojego serwisu Dawno, dawno temu, kiedy internet dopiero się rozwijał, a pierwsze, statyczne strony WWW wzbudzały podziw i niedowierzanie, programistom płacono zawrotne sumy za ich zaprojektowanie i wrzucenie do sieci. Dziś jednak każdy z nas może stworzyć sobie stronę internetową: piękną, dynamiczną, stabilną i interaktywną. To nie problem, odkąd mamy do dyspozycji genialny duet: PHP i MySQL. Te dwa narzędzia pozwalają nie tylko zrobić porządną witrynę WWW, lecz także zaopatrzyć ją w solidną bazę danych potrzebnych do sprawnego działania. Jeśli chcesz nauczyć się samodzielnie poruszać po świecie nowoczesnych stron internetowych i mieć pewność, że o niczym nie zapomniałeś, najwyższy czas zasiąść do lektury! W tej książce znajdziesz informacje potrzebne do opanowania podstaw języka skryptowego PHP oraz bazy danych MySQL, a także przykłady konkretnych projektów zbudowanych z użyciem obu tych narzędzi. Zobaczysz, jakie elementy są najważniejsze podczas tworzenia strony, co koniecznie trzeba uwzględnić i sprawdzić, jak zapewnić harmonijne współdziałanie PHP i MySQL — na przykład w serwisie, który działa jako sklep internetowy. Dowiesz się, jak zapewnić stronie interaktywność, jak uniknąć jej nadmiernego obciążania i zweryfikować poprawność danych. Nauczysz się gromadzić i przetwarzać informacje, by na Twojej stronie użytkownik czuł się mile widziany lub dobrze obsłużony. Internet czeka na Ciebie! Podstawy PHP, MySQL i SQL Znaczniki, zmienne i typy danych w PHP Instrukcje sterujące, funkcje i tablice w PHP Programowanie zorientowane obiektowo Przetwarzanie danych z przeglądarki Tworzenie bazy w praktyce Współpraca PHP i MySQL Autoryzacje i subskrypcje Tworzenie sklepu internetowego Zacznij projektować dobre strony internetowe! W książce omawiana jest werja 7 PHP, do skorzystania z przykładów potrzebna jest wersja minimum 5 (lub wyższa).